Çaydanlığın ocaktaki tıkırtısı, kızaran ekmeklerin kokusu,kayısı kıvamında ki yumurtalar,Ezine'nin leziz ve tam yağlı peyniri (sadece bu mu ? dil,örgü,tulum,gravyer,eski kaşarla tam takır bir peynir tabağı,yapıldıysa taze lor ama çörekotlu,he birde Kıbrıstan eş dost geldiyse kızartılmış hellimler de misafir),kavanozları yeni açılmış reçeller,mis gibi pembe domatesler( ki üzerine Egeden gelmiş zeytinyağ ve yazdan bulunan taze kekiklerin kurutulmuş hallerinden bir çimdik serpilmiş )yanına Çengelköy salatalıkları hemen ardında koca bir demet çiçek masanın tam ortasında kokuları kahvaltıya karıştırmış renkleriyle tam oldu dedirten cinsten..
Ama bazen olur ki bu sofra kesinlikle harikaysa da gelen misafire sen özelsin dedirtecek cinsten birkaç ekleme yapmak gerekir..Aklıma ilk gelen yine kahvaltılık kapsamındakilerle biraz oynama..Belki kızartıp, belki salataya katıp belki de oburluk yapıp hamurla karıştırıp..
1 - GÜL POĞAÇA
2 yumurta (birinin sarısını ayırın)
1/2 çay bardağı ılık süt
1/2 çay bardağı ılık su
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 paket yaş maya veya 1 paket kuru maya
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
4-4.5 su bardağı un
150 gr beyaz peynir küp küp doğranmış (dilerseniz baharat ve maydanozda ekleyebilirsiniz)
Su ve sütü mayalandırmaya uygun sıcaklığa getirip (ne kaynar ne soğuk annelerimizin tabiri ile serçe parmağınız dayanacak kadar) maya ve şekeri ekleyin.Maya eridiğinde sıvıyağ,tuz ve 1 yumurta + 1 yumurta beyazını ekleyin.En son unu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.
Gül şeklini nasıl veriyoruz? Aslında anlatmadan önce görsellerden tarattığınızda yapılışını net göreceksiniz şimdiden belirtmek isterim.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve 10 cm çapında açın.Açtığınız hamurun tam ortasına peynir harcınızdan koyun ve karşılıklı dört köşesinden peynire ortaya doğru kesin.Ortada kestiğiniz parçaları karşılıklı birleştirip gül şekli verin.
Tepsinize poğaçalarınızı yerleştirip yaklaşık 40 dakika mayalanması için bekletin.Ardından yumurta sarısını sürüp 180 derece ön ısıtmalı fırında kızarana kadar pişirin.
2-GALETA UNLU PEYNİR
6 adet iki parmak kalınlığında yağsız sert peynir dilimleri
1-1.5 su bardağı galeta unu
2 yemek kaşığı tereyağ
Tavada terayağını eritin ardından peynirlerinizi galeta ununa bulayın ve iyice kızaracak şekilde arkalı önlü pişirin.Tam kızarmadan çevirdiğinizde galeta unları peynire yapışmayacak bilginizeç
3-DİL PEYNİRLİ TORTİLLA PİZZA
2 adet tortilla
200 gr dil peyniri
Mantar,ince doğranmış biber,domates dilimleri,zeytin,salam,sosis,sucuk,mısır
1 tane tortillayı fırın tepsisine koyun üzerine dil peynirinin dörtte birini dilimleyip serpin.Ardından üst ızgarada peynirler eriyene kadar fırınlayın.Dilediğiniz üst malzemesini hazırlayın.Fırından çıkardığınız tabanın üzerine diğer tortillanızı koyup hafifçe bastırın,peynir tutkal görevi görmeli.
Ardından diler ketçap sürersiniz diler hazırladığınız salçadan bir sos.Üzerine kalan dil peynirlerini gezdirip hazırladığınız malzemenizi serpin.Üst ızgarada peynirler eriyene kadar fırında tutun.Dikkat etmeniz gereken şey ise şarküteri ürünleri ve mantar ya ince olmalı yada öncesinde bir miktar tavada çevrilmeli.Domatesi dilimledikten sonra suyunu süzdürmeli ve biberleri çok ince doğramalısınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız bizim için önemlidir. Lütfen görüş ve önerilerinizi yorumlarınızda hakaret içmeden yazınız. Teşekkürlerimizle...